Överlägg

Cosplaytävlingen

Cosplaytävlingen: LÖRDAG 28 maj 17.00

Tävla för skojs skull

Du kan anmäla dig till tävlingen i förväg genom formulären som är länkade nedan, men det är helt okej att anmäla sig på plats också! Föranmälan är inte bindande och är endast ett alternativ för anmälan – du måste alltså inte anmäla dig i förväg.

Det finns tre ordinarie kategorier att välja mellan: catwalk, sketch och best prop. Du kan tävla i flera kategorier.

SM i Cosplay 2023

Som tävlande i den fjärde kategorin, PERFORMANCE, tävlar du om chansen att gå vidare till SM i Cosplay 2023. Här är det högre krav och striktare regler, så läs mer om det lite längre ner!

Alla tävlande, oavsett kategori, ska vara på plats på lördag 10.00 utanför Aulan för att delta i förberedelserna.
Här kan du även anmäla dig till tävlingen om du inte är föranmäld.

Catwalk

Den största delen av tävlingen där tävlande visar upp sin cosplay i en catwalk. Tävlande går upp på scen, poserar för publiken och går sedan av scenen.

Föranmälan CATWALK

Sketch

Ett uppträdande på max 3 minuter som kan utföras individuellt eller i grupp. Kom ihåg att förbereda eventuella ljudfiler om ni vill ha eget ljud till ert uppträdande!

Föranmälan SKETCH

Best Prop

Tävlande deltar i valfri del av tävlingen, men deltar även med sin rekvisita/props i pre-judging/bedömning för att även tävla i kategorin för best props.

Föranmälan PROP


Regler för Catwalk och Sketch

 • Dräkten ska till stor del vara egengjord. Det behöver inte vara gjort från grunden utan kan vara färdigköpta plagg/föremål som modifierats/anpassats till dräkten. Färdigköpta maskeraddräkter och dylikt godkänns ej.
 • Så kallade “Original characters” tillåts ej. Den karaktär som porträtteras ska vara en fiktiv karaktär i ett publicerat verk.
 • SKETCH: Framträdandet ska vara 2-3 minuter långt, poängavdrag om framträdandet överskrider 3 minuter.
 • Scenprops och effekter får vara köpta. Anmäl gärna större scenprops i förväg.
 • Deltagare ska följa Kodachicons allmänna regler. Sabotage eller illa beteende mot andra tävlande kan leda till diskvalificering.

Juniorer

Om flertalet tävlande är under 13 års ålder tillkommer kategorin Juniorer i tävlingen.
Kategorin Juniorer uppmuntras att följa samma regler till rimlig grad för deras ålder och förmåga, men det är inte ett strikt krav.

För juniorer är köpta dräkter tillåtet och det är okej om ens karaktär inte är från ett publicerat verk. För juniorer är det upplevelsen som är det viktiga, inte dräkten!


Tävla om en GOLDEN TICKET till SM i Cosplay

Performance

Den högre nivån i tävlingen där tävlande förväntas producera hela dräkten själva och framföra ett uppträdande på max 3 minuter. För uppträdandet förväntas den tävlande att även producera ljud- och bildmaterial att ha i bakgrunden.
Performance inkluderar en obligatorisk förbedömning, regler finns på vår hemsida.

Anmälan PERFORMANCE

OBS! Sista datum för anmälan är onsdag 25 maj! FÖRANMÄLAN KRÄVS.
Läs mer om SM i Cosplay HÄR

Performance är kategorin som tävlar om att kvala till nästa års SM i cosplay. Därför utgår våra regler från de officiella reglerna på Cosplay-SMs hemsida med mindre ändringar för vad som gäller i vår tävling.

Regler för Performance

 • Helt köpta dräkter tillåts ej. Dräkten ska vara egengjord och deltagaren ska kunna redogöra i detalj för alla tekniker som använts och vilka delar/moment som eventuellt köpts eller modifierats.
 • Dräkter som tidigare tävlats med i Cosplay-SM tillåts ej.
 • Så kallade “Original characters” tillåts ej. Den karaktär som porträtteras ska vara en fiktiv karaktär i ett publicerat verk där karaktären porträtteras i bild och inte bara i text.
 • Karaktären måste finnas porträtterad i färg på minst en (1) referensbild. Bilden behöver vara högupplöst så att domarna kan se detaljerna på bilden. 
 • Deltagaren tillåts ha kostymbyten eller flera olika dräkter under sitt framträdande.
 • Fanart eller egna versioner av fiktiva karaktärer från publicerade verk tillåts inte. (se regler för Cosplay-SM)
 • Deltagaren ska kunna redogöra i detalj för domarna hur dess framträdande har planerats & koreograferats samt hur eventuella ljudfiler, grafik och andra moment kring dess framträdande har tagits fram.
 • Framträdandet ska vara 2-3 minuter långt, poängavdrag om framträdandet överskrider 3 minuter.
 • Scenprops och effekter får vara köpta. Anmäl gärna större scenprops i förväg.
 • Deltagaren tillåts att ha assistenter som hjälper till under tävlingen. Vi tillämpar Cosplay-SMs regler för assistenter. (se regler för Cosplay-SM)
 • Deltagaren samt assistenter ska följa Kodachicons allmänna regler. Sabotage eller illa beteende mot andra tävlande kan leda till diskvalificering.

Diskvalificering

Om deltagaren och deras dräkt inte följer reglerna kan deltagaren diskvalificeras.
Till skillnad från Cosplay-SM sätter vi inga krav på att tävlande ska vara svenska medborgare, men observera att endast svenska medborgare kan tävla i SM och medborgarskap därmed är ett krav för att ta del av vinstmöjligheten att kvala in till SM.

Bedömning

Tävlande i Performance måste delta på förbedömningen dagen innan tävlingen. Tider tilldelas i förväg.

Varje tävlande får 5 minuter med domarna som tittar på dräktens alla delar samt eventuella props.

Under tävlingen bedömer domarna framträdandet i sin helhet. Förbedömningen och framförandets bedömning slås sedan samman och domarna överlägger.


Har du några frågor eller funderingar?
Kontakta oss via facebook eller mail: cosplay@kodachi.se