Cosplaytävlingen

Cosplaytävlingen på Kodachicon är bland de viktigaste programpunkterna vi har för konventet. Det går liksom inte att hålla Kodachicon utan att hålla en Cosplaytävling. Vare sig du tävlar för fina priser eller bara för skojs skull är det en upplevelse att minnas!

Cosplaytävlingen på Kodachicon består av tre ordinarie kategorier och en fjärde kategori, Performance, som tävlar om Golden Tickets till SM i Cosplay 2023.

Anmäl dig till Cosplaytävlingen 2023

Cosplaya för skojs skull

Cosplay är en del av konventskulturen, men det betyder inte att man måste cosplaya eller att ens cosplay måste vara bra nog att tävla med. Många cosplayar helt enkelt för skojs skull! På Kodachicon brukar man hitta allt från superdetaljerade dräkter till mer ”casual cosplay” eller s.k. ”bounding” där man använder vardagskläder för att skapa ett utseende som påminner om eller liknar en karaktär men inte är en hel utklädnad med skådespel. En del planerar sina cosplays flera månader i förväg och har med sig en dräkt för varje dag medan andra har samma dräkt hela helgen eller bara cosplayar en dag och är sig själva de andra dagarna.
Egentligen kvittar det vad man har på sig, så länge man är påklädd.


Vad är cosplay?

Ordet cosplay är egentligen en sammanslagning av orden ”costume play” och i grunden är det precis samma sak som när barn klär ut sig och leker låtsas. Trots att det är samma sak i grunden är det stor skillnad på att klä ut sig och att cosplaya; Cosplay tar leken till en högre nivå med allt fler hantverk och konstarter inblandade.

Cosplay på internationell tävlingsnivå innebär en handgjord dräkt, ofta återskapad i detalj från grunden, sminking och proteser (t.ex. öron och näsa), props/rekvisita, och ett framträdande med manus, koreografi, skådespeleri och ofta även ljud-, bild- och ljussättning. Med tanke på att dräkterna och props kan inkludera läder- och metallhantverk och i princip allting måste vara gjort av cosplayaren själv är det långt ifrån en enkel utklädnad. Det är lätt att underskatta cosplayhobbyn som en barnlek men hur många känner du som har bemästrat ett dussin olika hantverk och dessutom fixar sin egen bakgrundsmusik?
Om du faktiskt känner någon sådan är det antagligen en cosplayare.

Men det fina med cosplay är att det är en hobby som är öppen för alla. Vem som helst kan cosplaya och det kvittar vilken nivå ens dräkt ligger på – det är cosplay! Och man måste inte skådespela och leva sig in i karaktären om man inte vill. Du kan spendera så mycket eller så lite du vill på din dräkt; det finns flera nivåer av cosplay och alla måste börja nånstans. Det viktiga är att du gillar utmaningarna i att återskapa dina favoritkaraktärer. Fast det allra viktigaste är såklart att man har kul!

Tävla i cosplay

Hur tävlar man egentligen i att klä ut sig och hur bedömer man hur bra en cosplay är?

Domare tittar på alla delar av cosplayen: dräkten, props, skådespeleri, regi för framträdandet och framträdandet i sig med alltihop tillsammans.

Dräkten väger ofta tyngst i bedömningen och det är vanligt att tävlingen ställer krav på att så mycket som möjligt ska vara tillverkat av cosplayaren själv. Allting är inte tillverkat från grunden, att modifiera ett existerande plagg eller föremål räknas som att tillverka det själv.

Tävlingar har ofta olika nivåer och kategorier för både proffs och nybörjare med regler anpassade efter nivån. Du måste inte vara ett proffs för att tävla, alltså – du kan tävla på en lättare nivå i en av de allmänna kategorierna!

Cosplay is NOT consent
[Cosplay är INTE medgivande]

Det är viktigt att komma ihåg att en cosplayare fortfarande är en helt vanlig människa och helt vanliga människor har gränser för vad som känns okej och vad som är obehagligt. Att cosplaya en karaktär innebär inte att man blir precis som den karaktären och tycker och känner precis som dem skulle gjort. En cosplayare är fortfarande sig själv på insidan!
Försäkra dig om att du har fått medgivande innan du kramar/tacklar/kittlar någon – det gäller för övrigt inte bara cosplayare utan alla individer.

Alla uppskattar inte kramar – fråga först!


fotografering

Om du tar bilder på en cosplayare- fråga först och ge dem någon minut att samla sig och posera innan du knäpper bilden! Visa gärna de bilder du tagit och ta bort bilder om personen på bilden ber om det. Och kom ihåg, att du är välbekant med deras karaktär betyder inte att du är välbekant med individen i dräkten och personen förtjänar samma respekt som vanliga främlingar.

Regler för props

  • Inga props-vapen ska kunna misstas för riktiga vapen
  • Alla skjutvapensreplikor måste ha en orange markering i mynningen, även mindre realistiska sådana.
  • Svärd, knivar och dylikt i metall eller liknande material ska inte vara slipade – du ska kunna hålla bladet i ett stadigt grepp med handen utan att skadas av eggen.
  • Props som kan skada någon, av misstag eller med vilje, får inte viftas runt. Props i t.ex. metall eller andra hårda material (svärd, knivar, stavar) ska hanteras med försiktighet. Svärd och knivar får endast dras vid posering och ska övrig tid förvaras i sin skida.
  • Kodachicons ledning samt säkerhetsansvariga kan konfiskera props som bryter mot reglerna och/eller utgör en säkerhetsrisk. Ta kontakt med Trivselteamet och fråga om du är osäker.

Läs mer i våra regler och värdegrunder HÄR.